Mølleløping er faktisk moro. Her får du 3 tips til hvordan få fremgang ved å løpe på mølle. Bli venn med mølla og løp både inn og ute.
Det er bedre å trene, enn å ikke trene. Ingen hemmelighet der altså. Sørg for å opprettholde løpetreningen din gjennom vinteren. Du får fremgang ved å løpe på mølle.
Treningsleir 6.-13.mars 2022 - noen få plasser igjen!! Les mer og bestill raskt!!
Løpetrening på tredemølle
Se for deg følgende; du er ferdig med oppvarming, du setter hastigheten på tredemølla til din halvmaraton-fart. Deretter løper du 4x8minutter på denne hastigheten. Pausen er på halve dragets varighet. Dette er en effektiv og morsomt løpeøkt.
På denne økten kan du få solid fremgang. På en tredemølle kan du selv bestemme farten din. Du har full kontroll både på fart og på hvordan du utfører pausene. Ønsker du å justere noe (eller må en kjapp tur på toalettet) så er det du som bestemmer. Kontrollen har du selv.
Når været utendørs ikke tillater deg å utføre en type treningsøkt så er det alltid perfekt å ha muligheten til å trekke inn. Å ha en tredemølle å utføre løpetreningen din hjelper deg å holde kontinuiteten på plass.
Forøvrig kan du kjøre denne økten på mange ulike måter, og denne type treningsøkt er svært effektiv. Du kan for eksempel starte økten noe mer rolig/sakte enn du først hadde planlagt. Muligheten til å få hjelp av mølla ved å avslutte økten raskt er perfekt. Det er ikke alltid like enkelt å styre intensitet og utførelse av økten når du løper ute.
Les videre så får du 3 tips til hvordan du kan få fremgang ved å bruke tredemølla. Mølleløping er for noen noe nytt, for andre er det en "utfordring..." 🥳
Slik løper du økter på tredemølle
Det finnes hundrevis, tusenvis, av ulike tredemøller. En mølle er et treningsapparat hvor du kan utføre løpetreningen din. Det er spesielt gunstig å løpe på mølle når det er is eller svært kaldt utendørs.
Innvendinger som går imot å løpe på mølle, ja det er noen "drawback" ved å løpe på mølle. Akkurat som alt annet, så er plusser og minuser med mølle også. Utsikten og mulighet til å løpe et fint sted er faktisk ikke mulig - du løper på samme sted hele tiden når du løper på mølla.
Allikevel er det totalt sett flere fordeler enn ulemper ved å løpe på mølle. Lengre ned kan du lese om 3 tips som gir deg fremgang når du skal løpe treningsøktene dine på mølle.
3 tips til fremgang med mølleløping
Tips 1
Å løpe på en tredemølle betyr at du selv bestemmer om du skal løpe oppover eller flatt. Du kan øke eller senke farten underveis.
En fin fordel er at du kan få trent akkurat på den hastigheten du skal trene på. Da løper du med andre ord ikke økten for hardt. Det er en stor fordel i det lange løp.
Økt tips 1 blir å kjøre en progressiv langintervall på 4x8minutter. Pausene kan være på ca 3-5min avhengig av hvor godt trent du er - stå i ro i pausene eller jogg rolig. Siste draget kan være litt raskere enn det første. Etter siste draget skal du fortsatt oppleve at du nesten kunne kjørt hele økten en gang til dersom du var helt nødt. Følelsen underveis skal altså være kontrollert halvhardt.
Tips 2
Litt banalt kanskje - men en annen fordel med å løpe på mølle er at du kan løpe i shorts & singlet. Komfortabelt når du trener er sjeldtent dumt. Det er lettere å få utført økten, spesielt hvis alternativet er å løpe ute i minus 17 blå.
Tips til økt 2 kan være å løpe 30 drag der du deler opp løpetiden og pausene. Du løper i 60sekunder og har 30sekunder der du står i ro. Farten kan være mellom din 10km-tid og din halvmaiatontid.
Tips 3
Langsiktighet er alltid positivt når det kommer til løping. Å løpe på en tredemølle gir deg både forutsigbarhet og mulighet til å sammenligne øktene dine.
Siste forslaget vårt til en mølleøkt er en klassiker. Løp 30minutter sammenhengende med en følelse av å ha det behagelig anstrengende. Måler du øktene dine etter fart, så kan du legge denne økten rundt din halvmaratonfart.
Bruk for eksempel mølle mellom desember og februar, da du raskt får en opplevelse om du er på samme nivå eller om du har hatt fremgang fra 2 uker siden. Løp en lik økt annen hver uke, så kan du ved å bruke samme mølle på samme økt-type - da kan du måle din utvikling.
Før mølle økten din - kjør oppvarming
** 10-15min rolig oppvarming
** legg gjerne inn noen raske stigningsløp i god fart med varighet på 5-10sekunder på tampen av oppvarmingen
** ro ned pulsen, få kontroll på pusten og drikk litt før du gjør deg klar til en økt med kvalitet
Etter mølle økten din - utfør en form for rolig og kontrollert avslutning/nedjogg
** 10-15min rolig jogg der du går litt inne i mellom
** øk farten litt underveis men hold farten stort sett veldig rolig

Bakketrening vinterstid
Ønsker du fremgang på andre områder enn å bli mer utholdende? Du kan løpe økter på mølle der du har solid stigning og ikke løpe så raskt, det er med på å gjøre deg sterkere. Treningsøkten blir også noe mer skånsom når du har stigning på mølla. Ønsker du flere forslag til ulike løpeøkter på tredemølle så kan du ta kontakt med oss her.
Du kan hente mer inspirasjon på vår blogg her, hvor du også finner tips om styrketrening og annen type løpetrening.
Musikk eller podcast ved mølletrening?
Noen vil selvsagt hevde - med sånn passelig god grunn - at å løpe på tredemølle er kjedelig. Monotont. Vi mener dog at å bruke mølle på ca halvparten av øktene dine vinterstid kan være smart. Test gjerne ut langrenn også.
Lytter du til en podcast - gjerne om løping fra gutta i NRK - eller hør på god musikk. Da går økta raskere unna, og du har utført nok en solid treningsøk. På mølla!
Ønsker du fremgang?
Ønsker du fremgang i vinterperioden og frem mot våren? Se gjerne på et av våre Vintertreningsprogram, eller send oss en mail på hei@lopetrening.no der vi kan anbefale et treningsprogram for deg.
Hos Løpetrening.no er vi først og fremst opptatt av 2 ting. Det er at du trener – og at du har det gøy. Trener du ikke så blir det ingen fremgang.
Å trene trumfer alltid "å ikke trene" 🤩
Vi tror nemlig at å trene er bedre enn å ikke trene. Vi har plass til flere medlemmer – vil du trene og ha det gøy?
Intern annonse: