fbpx

Intervju med Anders S. Heen

Favorittøkt blant løpeøkter En av mine favoritter blant treningsøkter for løping, det er der du løper kontinuerlig 6-8km litt over og litt under terskel. En krevende terskeløkt. Hver annen km løpes raskere enn terskelfart, og den påfølgende km løpes litt under terskelfart. Denne økta koster en god del - men følelsen etter økta er herlig. Den bygger selvtillit!

Vi satt oss ned med
Anders S. Heen 'løpelegen' for en prat om nettopp; løping

Anders S. Heen etter sitt solide Berlin Marathon på 2.46 i 2016.

Anders S. Heen etter sitt solide Berlin Marathon på 2.46 i 2016.

Høsten 2016 løp Anders S. Heen Berlin Marathon på 2.46.20. Deretter fulgte 2 år med skade. Nå er Løpelegen igjen løpbar! Han setter kontinuiteten i løpingen sin høyt.

Det slår oss underveis i samtalen med Anders - kalt Løpelegen på den digitale plattformen Instagram/lopelegen - at en strukturert hverdag er alfa og omega. Om det faller lett for han vet vi ikke; han er gift og har 4 barn - verv innen toppidretten - legger du til tid til egen trening så krever det både planlegging og struktur. 

Hvilke tidlige minner og erfaringer har du med løping?

Jeg tror vi må tilbake til da jeg var 7-8 år, da fra et klubbmesterskap i terrengløp for skigruppa jeg var med i. Jeg husker det fordi jeg vant, det smakte nemlig ekstra godt å endelig slå han som vant alle skirennene vi stilte opp i.

I oppveksten var det mest fotball og skitrening som opptok meg.

Jeg har alltid likt løpetrening. I voksen alder har jeg gått turrenn på ski, men jeg slengte meg med på noen mosjonsløp mellom 2010 og 2012 - mest for gøy. Det inkluderer blant annet et maraton.

Å løpe maraton var moro i 32 km, og så bare vondt muskulært. Jeg var ikke godt nok forberedt...

Jeg har alltid vært litt ekstra imponert over de som har klart å løpe maraton på under tre timer, så jeg satte meg et livsmål om å få til nettopp det.

Det var i 2016 jeg virkelig ble interessert i løping, under oppkjøringen til Berlin maraton. Jeg bestemte meg for å gjøre det skikkelig etter at debuten noen år tidligere bar preg av manglende forberedelser. Jeg la ned en solid base med løpetrening i drøyt 3 måneder, og syntes treningsreisen frem løpet var utrolig fascinerende. Her økte jeg volum, løp en god del terskeltrening og hadde ekstra fokus på kostholdet. Dette medførte at jeg fikk et kjempeløft totalt sett, og det var en magisk følelse å få igjen for alt arbeidet under maratonet. Da ble jeg hektet på løpingen! (Anders løp inn på 2.46.20 under Berlin Marathon høsten 2016, red.anm.)

Favorittøkt blant løpeøkter
En av mine favoritter blant treningsøkter for løping, det er der du løper kontinuerlig 6-8km litt over og litt under terskel. En krevende terskeløkt.

Hver annen km løpes raskere enn terskelfart, og den påfølgende km løpes litt under terskelfart. Denne økta koster en god del - men følelsen etter økta er herlig. Den bygger selvtillit!

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Anders deler sin favoritt blant flere løpsøkter; det er nok 6-8km rett over og rett under terskelfart. Koster en del, men følelsen etterpå er nydelig.

Anders deler sin favoritt blant flere løpsøkter; det er nok 6-8km rett over og rett under terskelfart. Koster en del, men følelsen etterpå er nydelig.

Fortell oss mer - hvem er Anders S. Heen?

Jeg er en 39 år gammel mann. Bor med kone og 4 barn (13,11,9,7 år) i Bærum.  Spesialist i allmennmedisin og Autorisert Idrettslege. Studerte medisin i Tromsø. Jeg gikk aktivt langrenn og spilte fotball i oppveksten. Innenfor idretten jobber jeg som medisinsk ansvarlig for kombinertlandslaget og jeg er rennlege for langrennslandslaget. Jeg skriver blogg og faglige artikler på den norske utgaven av Runnersworld.no (link åpnes i ny fane og her kan du lese mer om Anders sine artikler).

Som lege og løper, det er kanskje ikke så rart han blir kalt løpelegen. Kunnskap om helse og trening er i så måte gunstig.

Jeg er en sosial og positiv fyr som ser lyst på livet. Mesteparten av tiden går med til jobb, unger og noe trening. Etter drømmeløpet i Berlin i 2016 på 2:46:20 har jeg vært kontinuerlig skadeplaget og operere venstre kne i 2018. Først nå begynner jeg å tåle litt mer sånn at det begynner å bli moro igjen.

Favorittbøker
Av bøker så klarer jeg for eksempel nesten ikke legge fra meg serien om Harry Hole, den er fengende og oppslukende.

Tap av foreldrene
Jeg mistet mor av kreft i 2010, og far av kreft i 2019 etter 8 måneders opphold på sykehus. Å være pårørende i slike situasjoner er tøft og har preget meg. Man møter helsevesenet på godt og vondt. Mange pasientmøter og ulike skjebner opp gjennom årene har også gjort inntrykk. Som allmennlege møter man tverrsnittet av befolkningen og det er mange interessante møter som gjør jobben givende.

Hva opplever du at din funksjon er i jobben din i dag?
Jeg forsøker å hjelpe mennesker med helsen og livets utfordringer uavhengig av hvor de er i livet - det er det viktigste. Enten det er aktuelle eller kroniske tilstander. I tillegg er forebygge helsetiltak en viktig del av jobben, både innenfor idretten og i allmennhelsetjenesten.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Løpelegen Anders S. Heen

Løpelegen Anders S. Heen

Hvordan ser du på løping idag og hvor er sporten på vei de neste årene?

Hvis vi tar på oss norske briller så er det veldig spennende tider. Vi har flere utøvere i verdenstoppen på flere distanser og en hel haug av mosjonister som forsøker å bli så spreke de kan få blitt. Det er mange spennende podcaster som har kommet som også motiverer ekstra, for eksempel NRKs I det lange løp. (ekstern lenke)

Legger vi til det store mangfoldet av mennesker som liker å løpe, og melder seg på løp, også virtuelle, så er det positivt for folkehelsa.

På den andre siden, vi kommer nok ikke utenom å touche borti dette, har noen land store utfordringer med hvordan doping håndteres. Det er svært viktig at dette blir tatt skikkelig tak i slik at sporten kan bli så rettferdig som mulig. Interessen og integriteten må holdes vedlike.

Jeg tenker også at man må være i våken i forhold til utviklingen av sko, slik at man holder det på et nivå som gjør det rettferdig for alle og til en overkommelig pris.


(Intervjuet fortsetter under annonsen til Løpetrening.no)

Er du også motivert for å følge et faglig godt og strukturert treningsprogram?

Hvem innen løpingens historie har preget deg mest? 

Vebjørn Rodal sitt OL-gull på 800m skiller seg ut. At en nordmann skulle vinne OL-gull i løping er heftig. Ellers må jeg innrømme at det var sprintøvelsene som i oppveksten fenget meg mest. Nå synes jeg det er mest spennende å følge med på maraton og barrierene som brytes der, både av Sondre Nordstad Moen og Eliud Kipchoge.

Hvem har påvirket deg mest innen løping eller har du ingen du har hentet inspirasjon fra?

Jeg hadde vel ingen store forbilder innenfor løpingen. For meg har det vært Michael Jordan, Bjørn Dæhlie og Petter Northug som har inspirert meg mest.

AKTUELT; Covid-19 - hvilke tanker gjør du deg om for eksempel store mosjonsløp rundt i verden?

For å være helt ærlig så tror jeg ikke det blir arrangert maraton for de store massene i 2020. Kanskje mindre arrangement, eventuelt kan maratonløp utelukkende for eliten kanskje gjennomføres. Men per nå tror jeg man må hoppe over World Marathons Majors løp som trekker vanvittig mange deltakere for hele 2020. Det blir for krevende å holde sosial avstand i køen på expoen, og ved start. I løypa blir det også trangt, og opprettholdelsen av hygiene på drikkestasjoner vil bli krevende.

Publikum vil også strømme til de store maraton, og slike ansamlinger ønsker man jo ikke slik situasjonen er nå. Det er fortsatt delvis restriksjoner når det gjelder flyreiser, og det vil i høst fremdeles være land som opprettholder karantene ved utreise/innreise. For oss nordmenn anbefaler jeg at vi følger FHI's og UD's reiseråd.

Hva nå Anders - hva motiverer deg for veien videre med løpesko?

Jeg har hatt et langvarig skadeavbrekk, og egentlig ikke løpt uten smerte i kneet siden 2017. Men de siste månedene har det løsnet litt. Så nå trigges jeg bare av å løpe skadefritt. Løpeglede og kontinuitet er det viktigste for meg nå.

Men jeg ønsker å forsøke og sette solide personlige beste tider (perse) på 3000m, 5000m, 10 000m og halvmaraton på sikt. Har aldri forberedt meg spesifikt mot noe annet enn et maratonløp egentlig og har nok mye å hente der.


Planen var egentlig å ta de persene i etterkant av Berlin Maraton i 2016, men jeg kom aldri så langt pga skade.

Helt til slutt - fem kjappe;

Hvem er din historiske favorittperson
>Leonardo da Vinci

Er det noen i Norge som fortjener en ekstra stor kudos?
>ALLE som gjør sitt for å bekjempe koronapandemien!

Hvor er drømmereisemålet når det er mulig igjen?
>Bali er en stor favoritt, i år ser vi frem til vakre Norge! 🙂

Har du et tips til andre personer som vi bør ta en prat med?
>Har TO personer jeg anbefaler, det er Løpeoldemor (vilje av stål) og Elisabeth Borgersen (en utrolig drøy løper i positiv forstand! Hun har blant annet nylig Everestet på én dag!)

Da gjenstår det å slippe deg, Anders - tusentakk for at du har tatt deg tid til å dele dine tanker, kunnskap og erfaringer om så  mye interessant. Vi har lært mye!

Vi ønsker lykke til med løpingen fremover, Anders - takk igjen for tiden din! 🙂