Maratontrening — slik trener du før spesifikk periode

Løping er en av de mest populære idrettene i verden. Det er en veldig enkel form for mosjon som kan gjøres overalt og krever ikke et stort investeringsnivå. Uansett hvilken miljøfordel du har, har du nok nok å drive med når du finner ut hvordan du kommer igang med løping. Løping kan bli en lek for alle, og et medlemskap hos Løpetrening.no kan hjelpe deg igang.

Før du starter den spesifikke maratontreningen, så skal du nå få innblikk i hvordan vi trener før spesifikk periode.

Å løpe og fullføre maraton så raskt du klarer, er en svært morsom opplevelse. Det er glede herfra til evigheten i det du krysser målstreken.

Du er virkelig nødt å legge ned solid treningsinnsats, å møte opp for å gjøre treningsjobben er avgjørende.

Når du fullfører maraton er det et løft, det er en berikelse for hele livet ditt.

I denne bloggen skal vi se nærmere på perioden før den spesifikke maratontreningen starter. Les om den spesifikke perioden med maratontrening her hvis du allerede er solid grunntrent for maraton - du har grunnlaget og løpet maraton før.

Maratontrening før spesifikk perioden handler mest om å gjøre deg robust og klar for mye morsom mestring senere i maratontreningen.

Før du starter på den spesifikke maratonperioden må du være klar fysisk og mentalt, du må ha løpt på deg både styrke og mestringsfølelse.

Kvalitetsøkter er viktige under maratontrening

FØR den spesifikke maratonperioden

En spesifikk maratonperiode er ofte 10-14 uker med solid og progressiv trening.

I ukene som kommer før denne spesifikke perioden legger man grunnlaget for hva du tåler i den spesifikke delen.

Dette er en sammensatt kabal som skal kuliminere i at kroppen er robust nok til normalt å tåle to krevende kvalitetsøkter hver uke i den spesifikke maratonperioden.

Hvis du ønsker å hoppe rett til bloggen som beskriver de 10-14 spesifikke treningsukene i en periode med maratontrening, så har vi skrevet om dette her.

Øktene kan for eksempel se ut slik

Tempo-økt
• 3x 5km maratonintensitet

Langtur
• 15km steady + 5km maratonintensitet 

Den forberedende maratonperioden

Normalt kan vi si at denne perioden varer 6-10 uker. Dette avhenger av hvem du er, grunnlaget ditt og hvor god tid du har til rådighet før du må være klar for de siste 10-14 spesifikke ukene.

Denne perioden kan vi definere som den grunnleggende maratonperioden. Det er her du blir god venn med de halvlange langturene.

Det er her du kjører fartsøkter som ikke er altfor lange men fortsatt med grei fart og gavmilde pauser.

Kontroll er nøkkelordet for maraton

Risiko og tøffe økter blir normalt lagt til de siste 10-14 ukene, som altså er de spesifikke treningsukene før du skal løpe 42,195km.

Treningsreise er en fin motivasjon og bra trening for maraton

Les mer om våre treningsreiser på denne linken. Teknisk arrangert av Apollo Sports. Vi har reiser i november, februar og mars.

Destinasjon er den vulkanske øyen Fuerteventura, på Playitas Resort der vi har full kost og losji - alt dekket på et 4**** resort.

Vi legger opp til morgenøkten, normal formiddagsøkt og en lett økt på ettermiddagen.

Tilbudet er for alle, men de fleste trener etter eget nivå og er ikke med på alle økter. Vi har arrangert treningsreiser i 4 år, og har fem års jubileum i 2024.

De første 32-35km av Maraton

Det å trene seg opp til å kunne løpe maraton krever mye av deg. Både av tålmodighet, men også tid til å utvikle kapasitet til å kunne løpe 32-35km «før du blir sliten».

Noen beskriver de første 32-35km som å sette seg i baksetet på en buss og bare «være en passasjer» på vei mot målet. Det er først rundt 32-35km du virkelig må løfte deg fysisk og mentalt for å stå distansen.

Det er helt naturlig at man må bruke lang tid på å forberede seg til denne type mosjonsløp.

Maraton er langt.

Maraton handler om å løfte seg på trening så lite at du nesten ikke merker fremgangen fra uke til uke. Utbytte får du den dagen du står på startstrek og kan ta ut utbytte av 18-22 treningsuker.

Hva er grunnleggende maratontrening?

Vår anbefaling er ofte mye rolig, og to økter per uke med tempo. Legg så til en halvlang langtur som skal bygges opp til du har en følelse av at langturen er noe du gleder deg til fordi den er så enkel å gjennomføre.

I løpet av 6-10 uker skal langturen bygges opp til ca 27-30km i rolig til halvrolig fart.

De to øktene med tempo kan beskrives som 10km-trening og som halvmaraton-trening. Her finnes et utall av varianter når det kommer til innholdet i disse to typer økter.

Vi lander da på to kvalitetsøkter og en halvlang rolig langtur som skal kjøres i løpet av disse 6-10 ukene.

Hva så med den spesifikke maratonperioden?

Dette temaet skal vi se nærmere på i neste blogg, og da går vi inn på hvordan du bygger langturen helt opp til ca 38-40km. Kanskje til og med overdistsanse på en av langturene.

Vi skal se nærmere på en annen struktur og vi dykker ned i når og hvordan ukene blir bygd opp progressivt.

Slik lykkes du — oppsummering 

I løpet av 6-10 uker bygger du grunnmuren tett slik at det ikke er noen hull i løperkroppen. Denne perioden er normalt en tålmodighetsprøve da du ikke skal ta i for mye på noen av dine treningsturer.

Du lærer deg å holde igjen på trening, noe du vil dra stor nytte av på konkurransedagen slik at du for eksempel ikke åpner for hardt.

Her finner du ditt treningsprogram

Ønsker du en PT i din trening? Vi leverer kartlegging, sparring og coaching der vi bistår til at din trening utføres på en bærekraftig måte.

Et treningsprogram kan øke sjansen for å trene med overskudd, og dermed øker sjansen for større fremgang. Her kan du booke inn en coaching/kartleggingssamtale.

Ønsker du allerede starte et Nivåtilpasset Maratonprogram idag? Her kan du lese mer om våre program for maraton, og hvor du må være idag for å ha størst mulig sjanse for å nå ditt drømmemål om 18-22 uker.

Finn Ditt Nivå - få anbefalt et program for maraton

Å lykkes handler mye om å vite hva utgangspunktet ditt er før du starter, det handler om å avdekke hvor realistisk målet ditt er og det handler om å være klar over hvor mye tid du kan sette av til å trene hver uke.

Vi hjelper deg å kartlegge dine ønsker for å trene, din målsetting med treningen og vi er spente på nivået ditt.

Vi gjør dette for å kunne gi deg en så god treningsplan som mulig.

Gå dirkete til skjemaet Finn Ditt Nivå her, eller les mer om hva og hvorfor vi har tilbudet om å kartlegge nivået ditt per dags dato.

Fyller du ut skjemaet får du en mail tilbake fra en av våre PT'er som gjerne anbefaler et treningsprogram for nettopp deg - og som gir deg noen tips og råd.

Skjema for Finn Ditt Nivå

Gå til denne linken slik at du kan svare på noen spørsmål om din trening og dine mål. Når du har fylt ut skjema vil vår PT-ansvarlig motta mailen din og du får en anbefaling tilbake per mail.