fbpx

Slik endrer du ditt treningsmønster

Nå skal vi se nærmere på hvordan du kan bygge et nytt treningsmønster. Hva er et treningsmønster og hvordan kan vi endre dette til noe morsomt og til noe bedre?

Nå skal vi se nærmere på hvordan du kan bygge et bra, eller bedre, treningsmønster. Les om hvorfor gode vaner og gode valg blir til et godt mønster for treningen din. Hva er et treningsmønster og hvordan kan vi endre dette til noe bedre og kanskje mer morsomt?

Det er bedre å trene, enn å ikke trene — nå skal vi se på hvordan ditt treningsmønster kan endres. Til det bedre.

Slik får du et smart treningsmønster

Det er ditt valg

Vi starter med å avdekke hvorfor du kan dra nytte av å være i bedre form. Det gjelder både din fysiske form, men også i hvilken grad du benytter deg av å trene den mentale formen din.

Det er bare du som leser dette som kan ta valgene som gir bedre resultat. Valg tas ofte med utgangspunkt i den kunnskapen vi besitter, derfor bør du søke å finne ny kunnskap slik at de valgene du tar gir andre resultat enn det du har oppnådd frem til idag.

Valgene du tar for din trening, følger på mange måter er mønster fra hvem du er, og hvilke erfaringer du har. For å få et annet resultat enn du har fått frem til idag, og bedre utbytte av treningen din, bør du endre valgene dine.

Kun én vei til fremgang

Her kan vi enkelt og rolig forsikre deg om at det er mange, kanskje for mange, veier til å oppnå fremgang innen trening og spesielt løping. Men valg må tas, og det er mer viktig å stå i valgene enn å vingle mellom «kule økter» andre utfører og de kanskje trauste som står på ditt program.

Treningsmønster

Summen av dine siste x-antall år med trening, eventuelt mangel på trening, kan beskrives som et utall ulike valg du har tatt for å komme ditt du er idag. Ofte er det noen kjennetegn på hva som er gode valg, hva som ikke er gode valg og når/om det er avvik i plan & struktur i treningen din. Enkelt forklart ser vi et mønster i din trening hvis vi starter å kartlegge din trening. Målet er alltid å finne en god plan for akkurat deg.

Når vi har en god plan, som passer deg og ditt liv, da blir det enklere for deg å faktisk få trent. Når det i tillegg oppleves mer riktig så blir det også mer gøy.

Ønsker du å bli en bedre utgave av deg selv, ønsker du trene mer/mindre eller mer effektivt? Du starter å finne treningsmønsteret ditt, bli bevisst på mønsteret og deretter søke å endre mønsteret til noe mer effektivt. Har du valgt løping så antar vi at det er fordi du er nysgjerrige på løping, eller allerede er glad i løping.

Vi ønsker at du også blir bedre til å løpe. Vi kan hjelpe deg med det. Vi kan finne et godt treningsmønster som passer for akkurat deg.

Relasjoner og livet

Et døgn har 24 timer, uken har 7 døgn og året har ofte 365 dager. Balanse er et ord som beskriver hvordan livet kan legges opp. Trener du for mye, eller har for lite inntak av næring og/eller søvn? Utbytte av trening kan som et resultat av en ubalanse medføre lite eller ingen fremgang.

Det samme kan skje hvis du gaper over for mye. Slik som at du ønsker å bli god på både 5km, 10km, halvmaraton og maraton. Få klarer dette, men de kan ha noe fremgang på alle distanser men sjeldent fungerer deg godt å skulle spisse formen inn mot alle distanser i løpet av et år.

Litt på sidelinjen – men kanskje ser du paralleller mellom ditt treningsmønster og andre mønstre? Meget dyktige Anniken Lien Mathisen har en podcast som virkelig dykker ned i hvilke mønstre vi har i livene våre, nemlig om våre relasjoner. Henne podcast er noe vi anbefaler å ta med på en eller flere løpeturer.

Men nå var det altså løping og trening som sto på vår agenda denne gang.

Opp og nedturer hører med når vi trener ✅

Er det for lett å trene?

Løping er kanskje den aller mest effektive og enkle måten å trene på. Utbytte er også solid, både hva subjektiv fremgang angår men også helsen og livskvaliteten blir bedre.

Hvorfor er det da så mange som enten ikke trener, eller som ikke prioriterer å trene nok? Vi sitter ikke på noen fasit her, men vi i Løpetrening.no brenner og elsker å hjelpe andre til å oppleve mestring innen egen trening. I snart 5 år har vi sammen med Apollo Sports hatt regi på våre Treningsreiser til den vulkanske øya Fuerteventura. Å dra til en av Kanariøyene, til varmen, sammen med andre som er glad i en aktiv ferie med fokus på løping er spennende og morsomt.

Vi er både på ferie, på avslapning og de som er med trener med veiledning ofte dobbelt så mye som hjemme. Her ser vi også på mønstre, noe som innebærer at ved økt belastning så må noe annet senkes. Vi senker intensitet, og vi øker restitusjonen med flere timer søvn og mer og bedre kosthold.

Motivasjon og anerkjennelse

** Alle trenger å bli sett ✅** Alle trenger å bli lyttet til ✅** Alle trenger anerkjennelse ✅** Alle trenger å bli utfordret til å sette seg motiverende mål man har troa på ✅

Vi lever i en tid der det er høyt fokus på å effektivisere, det er en av flere årsaker til at trening og mosjon blir nedprioritert. Det blir nedprioritert på skolen, arbeidsgivere kan fra tid til annen kanskje «strekke ut en hånd med et par tusenlapper per ansatt» — men de følger sjeldent opp den slik at den enkelte opplever økt livskvalitet ved de ulike tiltakene fra arbeidsgiver. Det er opp til den enkelte. De fleste «klarer» ikke selv å aktivisere seg – de trenger noen som inspirerer og motiverer dem.

Hva er poenget med å kreve mer innsats på jobb for så å «kaste bort» penger til ansatte som aldri tar skrittet ut å faktisk starter å trene 3 ganger i uken? Faktisk, så er ca halvparten av ansatte i USA misfornøyd med sin arbeidsgiver. Kan det være sånn også i Norge?

FN og bærekraftsmål

Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder

Quoten over er mål nr 3 på listen til FN sine bærekraftsmål, og tar for seg «fysisk trening og god livskvalitet» — hvilke svar ville vi fått hvis vi foretok en rask (men tidkrevende) undersøkelse blant alle arbeidstakere i Norge? Hvor mange ville trygt og med riktig kunnskap si at egen arbeidsgiver legger til rette for bedre livskvalitet og god helse?

Hvorfor er god helse og opplevelsen av god livskvalitet viktig, tenker du kanskje? Noe av svaret ligger i opplevelsene du får når du blir i bedre, og bedre, fysisk form. Du tar bedre beslutninger, du sover bedre og du har mer overskudd til både familie, venner og kolleger. Så enkelt er det. Vi i Løpetrening.no kan bistå underveis.

«Brannslukking?» 

Uoffisielle kilder forteller at staten bruker omlag 250 milliarder norske kroner på de som ikke er aktive arbeidstaker. Dette gjelder da mer enn kun sykepenger. Dette handler om helheten.

Man skulle nesten tro det var noe som het forebyggende tiltak. Mosjon. Trening. Oppfølging. Tre ord som fint kan fungere som forebyggende tiltak.

Blant annet kan løping være én av disse tiltakene. Andre fysisk aktiviteter kan for eksempel være sykling, gange, styrketrening og fjellturer. Mosjon og livskvalitet er noe vi sammen bør legge til rette for, både for enkeltindividet men også for fellesskapet/samfunnet.

Slik kommer du igang – vi hjelper deg

Du som leser dette kan gjerne ta kontakt med oss for en kartlegging og dermed få tips til hvordan du kan komme gang med fysisk aktivitet. Vi starter med kartlegging, legger så en grovplan og kommer med tilpassede innspill til hva du selv kan gjøre. Ta kontakt med oss på denne linken.

Våre treningsprogram for 5km 10km halvmaraton eller maratonprogram finner du her.

Intern reklame

Slik gir vi deg en gratis anbefaling på målet ditt;

Svar på noen enkle spørsmål – la en av våre PT’er anbefale et treningsprogram tilpasset ditt nivå.

Insert Image