fbpx

Hva er fartslek

Fartslek handler om variasjon av fart underveis i en treningsøkt. I våre treningsprogram dukker denne type økter opp fra tid til annen, men ikke ofte.

Fartslek

Her forklarer vi nærmere hva fartslek handler om – og hvorfor det ofte brukes i forbindelse med løpstrening.

Definisjon Fartslek

Fartslek handler om variasjon av tempo på en treningsøkt, der formålet er å løpe en halvhard økt uten noen fastsatte intervaller. Å følge et treningsprogram der fartslek er en av løpsøktene, handler om en mer fri treningsøkt.

Formålet er å få trent på fartsøkninger, leke med tempo – fartlek. Her kan man for eksempel løpe 45 minutter fartslek – der man øker farten opp til din halvmaratonfart hver gang du kommer til en bakke. Eller, øke farten hver gang du kommer til en lyktestolpe så skal farten øktes til din 10km fart i ca 2-4 minutter.

Farslek kan ha en mer strukturert form for gjennomføring ved at du hvert 10.end minutt løper 5 minutter opp mot terskelfarten din. Dette kan du gjøre 3-6 ganger i løpet av treningsøkten – alt avhengig av hva treningsprogrammet ditt har som mål.

Fartslek skal oppleves som mer fritt og en spontan måte å trene tempo på, og kan fint kjøres sammen med flere. Gjennomføres økten sammen med 4 løpere, så kan hver og en ha ansvaret for å kontrollere farten.

Eksempel på en god treningsøkt fra et treningsprogram der du trener for å løpe 10 km på under 50 minutter;

Hvordan kan en fartslek treningsøkt se ut – Løpeøkt på 60 minutter:
– 4 fartsøkninger underveis
– Fartsøkningene skjer etter 15min, etter 25min, etter 35min og etter 45min
– Varigheten på draget skal være 3 minutter
– Farten skal være din 5km tempo, altså overfart av hva du skal løpe din 10 km på
– Fartsøkningene vil typisk ligge rundt sone 3 (kanskje sone 4 på tampen av draget)
– Resten av økten foregår i pratetempo (sone 1-2)

Å variere farten din under en treningsøkt er en fin variasjon fra å løpe intervaller, forskjellen er at under fartslek så løper du hele økten kontinuerlig mens på en intervalløkt så har du pauser mellom dragene.