Langturen
Å løpe langtur betyr å løpe langt og i forholdsvis lav pulssone. De fleste har hørt begrepet. Men kanskje kan det være at fordelene ved å løpe en rolig langtur ikke er fullt så godt kjent.
Det er relativt store fordeler å løpe – eller bedrive annen utholdenhetstrening – med lav intensitet, ofte i den såkalte sone 1 på pulsskalaen. Det er rundt 70-80% av din makspuls.
Rolig langtur – fordelene
Poenget handler om å lære kroppen til å holde ut lenge. Du lærer også kroppen til å forbrenne fett på en effektiv måte.
Så hvorfor løper man langtur? Jo – fordi du er på lav intensitet – og etterhvert vil også løpe langturen hardere, men det er mest gunstig å starte med rolige langturer og øke heller øke farten på sikt. På tampen av en lengre treningsperiode vil utholdenheten din bli bedre og du kan kjøre langturen raskere men på et mer gunstig intensitetsnivå.
I halvmaraton og på maraton distansene er det smart å sakte men sikkert trene opp bein, sener, muskler – ja hele kroppen – til å tåle belastningen ved å trene lenge. Sakte men sikkert blir kroppen sterkere og da introduserer vi fart på langturen.
Løpetrening sine langturer peker seg noe ut ved at vi bygger opp noen av turene fra feil side – å løpe den siste tredjedelen av langturen raskere enn de første to-tredje delene. På raceday vil du merke at langturen har hatt en betydelig effekt ved at det er noe mer enklet å løpe på negativ splitt. Negativ spiltt handler igjen om å dele opp løpet ditt i to like store lengder – for så å løpe den siste halvdelen litt raskere enn den første halvdelen.
Langtur handler med andre ord også om å vende seg til å disponere løpet sitt mest optimalt.